Kokk/Stuert

Stuerten har ansvaret for all matlaging ombord på fiskefartøy.

Arbeidsoppgavene varierer ut fra hvor stor besetning de ulike fartøyene har. På fartøy med to til fem personer er det vanlig med en stuert som også deltar i andre arbeidsoppgaver, men på større båter fungerer stuerten som en kjøkkensjef. Da gjerne med ansvar for sin egen kjøkkenstab, fordelt på messe (oppvask/ skrubb) og bysse (skipets kjøkken). Skipskokken kan også ha i oppdrag å sette opp menyen, sørge for bestilling og supplering av råvarer. Du kan få ansvar for å beregne og føre regnskap over forbruket.

Fiskerne har et fysisk krevende yrke hvor maten er viktig for at alle ombord skal trives og kunne yte sitt beste, derfor er gode stuerter en populær arbeidsgruppe som lett får jobb. Kokkens evne til å variere og være kreativ er derfor viktig for å skape et godt miljø ombord. Fokus på kosthold er en viktig trend i samfunnet. Som stuert vil du derfor være en viktig del av et fag som utvikler seg raskt.

Du bør være interessert i kosthold og tilberedning av mat, ha gode samarbeidsevner og kunnskap om husholdningsøkonomi.

Utdanning:

Ett år på Vg1 i Restaurant- og matfag. Deretter Vg2 i Kokk- og servitørfag, før du går i lære i to år som kokk eller institusjonskokk slik at du kan ta fagbrevet. I tillegg må du gjennomføre et obligatorisk sikkerhetskurs for å kunne få lov til å jobbe på båt.

Les også: