Ett valg for fremtiden!

Å velge utdanning er kanskje et av de vanskeligste valgene vi må ta. Hva skal jeg velge på videregående, – studiespesialiserende eller yrkesfag? Skal jeg satse på en kort eller en lang utdannelse? Fagskole, høyskole eller universitet? Og hva slags jobber kan jeg egentlig få med de ulike utdanningene?

Velg smart!

Sjømatnæringen er en av de viktigste næringene vi har i Norge. Vi eksporterer sjømat til mer enn 140 land. Har du tenkt over hvor mange interessante jobber som må til for å skape denne internasjonale suksessen? Hva trengs av kunnskap til utforming av lover og regelverk, fartøy, utstyr og teknologi og i hele logistikk-kjeden til

  • tørrfiskhoder kan serveres fra en bålgryte i Afrika?
  • de lekreste sushi-retter av laks og ørret serveres på en restaurant i Japan?
  • Ronaldo får servert sin favorittrett av klippfisk «Bacalhau a brás»?

Vi er i verdenstoppen innenfor havbruk-, skips- og fiskeriteknologi. Bærekraft, miljøvennlighet og sporing sammen med ansvarlig fangst, havbruk og industri, får stadig større fokus og byr derfor på spennende muligheter.

I tillegg til flinke fagarbeidere innen fiskeri og akvakultur trenger vi også dyktige ingeniører, dataeksperter, produksjonsteknikere, kvalitetsansvarlige, HMS-ansvarlige, miljørådgivere, forskere, analytikere, fiskeribiologer, veterinærer, markedsrådgivere, organisasjonsarbeidere, sjømatkokker, sjømathandlere, eksportører, kommunikasjonsrådgivere, næringsmiddel teknologer, økonomer, produktutviklere, merkevarebyggere og mange flere spennende stillinger.

En kombinasjon av yrkesfag og høyere utdanning vil være et smart valg for fremtiden.

Hvordan finne ut hva som passer for deg?

Her på nettsiden til Sett Sjøbein har vi laget en oversikt over noen av yrkes- og utdanningsmulighetene som finnes i tilknytning til sjømatnæringen.

Du kan søke i oversikt over utdanninger eller yrker for å finne ut hva slags utdanning som kreves for de ulike yrkene. Eller motsatt, hva du kan bli om du f.eks velger Naturbruk på Vg1?

Skal du velge høyere utdanning lurer du kanskje også på hvilke relevante tilbud som finnes de ulike studiestedene? Sjekk landsoversikten vår for Fagskoler, Høyskoler og Universitet.

I Sett Sjøbeins yrkesgalleri Mitt Yrke kan du bli kjent med ulike folk i sjømatnæringen for å få vite mer om hva jobben deres består i, og hvilke tips de har til deg som skal velge utdanning.

Hvis du velger yrkesfag på videregående og vil bli lærling i sjømatnæringen så vil du bli godt hjulpet og ivaretatt av de marine opplæringskontorene. De har ansvaret for at du som lærling blir fulgt opp i praksisperioden, lærer det du skal, og får et verdifullt fagbrev etter endt læretid. Om du ønsker læreplass, eller har andre spørsmål om yrkesfag, ta kontakt med ditt nærmeste opplæringskontor. Oversikt over marine opplæringskontor!

Lykke til med ditt utdanningsvalg!

SETT SJØBEIN er et nasjonalt samarbeidsprosjekt for å synliggjøre sjømatnæringen overfor ungdom. Prosjektet er finansiert av Nærings- og fiskeridepartementet og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering.