Prosjektmedarbeider

Anna Reibo Jentoft jobber med å få flere barn og unge til å spise mer sjømat. Og elsker det.

– Jeg har alltid vært veldig interessert i sjømat, og som mor er jeg genuint opptatt av barns helse og kosthold. Derfor er jobben i prosjektet Fiskesprell perfekt for meg, sier Anna Reibo Jentoft (31), som har en mastergrad i Internasjonal fiskeriforvaltning fra UiT – Norges arktiske universitet, på toppen av en bachelor i ledelse, innovasjon og marked ved samme universitet.

Hvordan fikk du denne jobben?

– Jeg ville gjerne jobbe med sjømat etter studiene. Jeg var åpen og kunne trivdes i mange typer jobber, men er veldig glad for at jeg fikk akkurat denne jobben som ligger under Norges sjømatråd. Det er et spennende sted å være, med kompetente folk og mye kunnskap på huset. Det er ikke mange virksomheter i Nord-Norge som har et nasjonalt ansvar, og det er også veldig givende å få jobbe med barn og kosthold.

Hva er formålet med Fiskesprell?

– Utfordringen er at sjømatkonsumet er på vei ned, og mange barn og unge spiser lite eller ingen sjømat hjemme. Noen foreldre vet ikke hvordan de skal forberede fisk, og synes at det blir dyrt, traust og et pliktmåltid. Fisk blir ofte noe man serverer på tirsdager, så for mange oppleves det ikke som festmat. Fiskesprell er derfor et program som kan bidra til å utjevne sosiale forskjeller i kosthold hos barn.

Hvordan jobber dere i prosjektet?

– Vi jobber systematisk med kurs og kompetanseheving av ansatte i barnehage, SFO og skole, i tillegg til studenter på barne- og ungdomslinjen og barnehagelærer- og grunnskolelærerutdanningen. Da kan vi nå alle barn, ikke bare hjemme. Slik oppnår vi at alle omfattes av vårt prosjekt, uavhengig av forhold i den enkelte familie. Vi ønsker å gi alle barn en god opplevelse av sjømat, slik at de blir vant til å spise det. Holdningene til mat skapes tidlig, og de tar du med deg videre i livet.

– En viktig del av prosjektet vårt er derfor å lære de ansatte å bruke matlaging med sjømat som pedagogisk aktivitet. Kursene har en teoretisk del, hvor de ansatte lærer hvordan de kan bidra til at barn får en bedre opplevelse med fisk. De har også en praktisk del der de får lage maten selv.

– Utfordringen i barnehagen er ofte størrelsen på kjøkkenet, at de mener de ikke har tid eller egen kokk. På et kurs jeg deltok på fikk de ansatte lage åtte retter på en time, med en stor buffet etterpå der alle fikk smake på rettene. De ansatte fikk en ekte wow-opplevelse med at det er enkelt og veldig godt, og du kan lage mye forskjellig med enkelt utstyr.

Hva synes du er det beste med jobben din?

– Å få lov å jobbe med noe som er så viktig på mange plan. Det er viktig for barn å få en god opplevelse med sjømat, og det har betydning for både folkehelsa og næringa.

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut?

– Vi er mye på kontoret med administrativt arbeid, men vi reiser også rundt og deltar på og arrangerer kurs. En dag er du for eksempel i en barnehage og hjelper en fireåring med å skjære fisk. Jeg er ganske ny i jobben, så det var artig å se de små barna jobbe med skarpe kniver første gangen. De blir så stolte, og synes det er gøy å få være med og lage maten.

– Vi har et fantastisk nettverk med folk som brenner for sjømat. Vi tilrettelegger for kursholderne våre som jobber med kompetanseheving, så mye av jobben er koordinering gjennom e-poster og telefon. I tillegg har vi ordninger hvor skoler kan søke om støtte til foreldearrangement, der barnehagen lager mat og inviterer foreldre på besøk. Vi har mange søknader vi må gi tilbakemeldinger på. Akkurat nå jobber jeg med PowerPoint-presentasjoner til kursholderne, for vi må holde alt materiell oppdatert.

Har du råd til unge som har lyst å jobbe i sjømatnæringa?

– Interesse, nysgjerrighet og engasjement er veldig viktig. Jeg visste ikke at Fiskesprell eksisterte før jeg søkte på jobben, men det viste seg å være en kjempespennende jobb. Du må møte mulighetene med et åpent sinn, svarer Anna Reibo Jentoft, og påpeker:

– Sjømatrådet har også et trainee-program, som er en god vei inn i næringa, siden det er mange som får jobb etterpå. Du bør også være nysgjerrig, engasjert og strukturert, og helst jobbe mot det som et mål hvis du vil ha en karriere i sjømatnæringa.