Informasjonssjef

Øyvind André Haram er informasjonssjef i Sjømat Norge, en landsforening i NHO. Foreningen dekker hele verdikjeden, fra fjord til bord i norsk sjømatnæring. Medlemmene består av omlag 500 bedrifter med 10.000 ansatte innen fiskeindustri, havbruk, fôrproduksjon og biomarin industri. Medlemsbedriftene er både små lokaleide familiebedrifter og store multinasjonale selskap.

Hva er bakgrunnen din?

Jeg har en Cand.mag i journalistikk, historie og statsvitenskap fra NTNU, og har også en del fagspesifikke kurs innen journalistikk og kommunikasjon.
Før jeg fikk jobben som informasjonssjef i Sjømat Norge hadde jeg jobbet 12 år som journalist i NRK, mest med nyheter en del musikk og magasin.

Hvorfor valgte du akkurat dette yrket?

Jeg hadde store forventninger til et yrke i sjømatnæringa, fordi jeg elsker å jobbe med sjømat. Jeg tenkte at endelig fikk jeg muligheten til å møte mange spennende personer som har spennende historier. Det har jeg virkelig fått.

Og jobben min er faktisk ennå gøyere enn jeg trodde. Det er så mange gøyale ting jeg får være med på –  Jeg er på tur i rib, har kjørt helikopter, får være på havet, og får spise enormt mye god mat.

Hva er de viktigste arbeidsoppgavene dine?

Mine viktigste arbeidsoppgaver er å informere om hvor viktig sjømatnæringen er for Norge, gjennom informasjonskampanjer, hjelp til journalister i forbindelse med presseturer, foredrag på skular og for politikarar med mer.

Jeg har kontorsted i Trondheim, men er 2-3 dager i uka på reise i inn (mest) og utland. Det aller beste med jobben er å møte folk som virkelig brenner for havet og sjømaten. De blir det bare flere av. Da blir jeg nærmest nyfrelst. Etter slike møter drar jeg hjem og tenker hvor heldig jeg er.

Hvordan er miljøet på arbeidsplassen?

Vi har et fantastisk arbeidsmiljø, der humor er en viktig del av hverdagen.

Jeg er så heldig at jeg styrer det meste av min hverdag. Gjør jeg jobbben min godt nok, så kan jeg selv finne ut av når det passer best å arbeide.

Hvor fikk du høre om jobben, og har du noen gode råd til andre som har lyst på samme jobb som deg?

Jeg var journalist og intervjuet noen i Sjømat Norge – eller den gang FHL (Fiskeri-og havbruksnæringens Landsforening) – slik kom vi i kontakt. Om du skal jobbe med kommunikasjon i sjømatnæringen, bør du helst ha lidenskap for sjømat. Har du slik lidenskap smitter det over. #sjømattilfolket