Fisker

Susanne Sofie Strand Johansen fra Senja har bestandig vært motorinteressert og litt guttejente. Hun begynte å jobbe i en alder av 15 år og har erfaringer fra blant annet kundeservice, mekanisk og helsesektoren. For noen år siden prøvde hun seg som fisker, og bøtekyndig som hun er, så er hun attraktiv som arbeidskraft.

Hvorfor valgte du å bli fisker?

Jeg har bestandig vært ihuga på å gjøre og jobbe med ting som ikke så mange jenter gjør.  For tre år siden hadde jeg ikke hørt om så mange jenter som hadde dette yrket, derfor satset jeg på å prøve. Og det falt jo i smak!

Hva er de viktigste arbeidsoppgavene dine?

Den viktigste oppgaven min ombord er å fiske, som omhandler å sette ut bruk (fiskeredskapen), ta inn bruket og å få fisken trygt og forskriftsmessig til fiskebruket (fiskemottaksstasjonen). Man både kjører båt, vasker båt og utstyr, lager mat, reparerer og lager nytt bruk osv.. Alt av forefallende arbeide som må gjøres på en sjark er jeg involvert i.

Hvor fikk du høre om jobben?

Først å fremst via familien, da jeg har noen forfedre som har vært kystfiskere. Men også fra kompiser på trålere og større båter. Selv valgte jeg å gå i mine forfedres fotspor, og  satset på den mindre kystflåten, da jeg ser på større fiskebåter som rent fabrikkarbeid.
Jeg for min del elsker å «følge fisken fra hav til fat», som jeg bruker å si. Dette tror jeg ikke man har følelsen av på f.eks en fabrikktråler.

Hva er ditt råd til andre som har lyst på samme jobb som deg?

Den som intet våger intet vinner. Man er fri til å gjøre akkurat hva man vil. Så man må bare prøve! Min erfaring er at man finner fort ut om det er noe man trives med.

Jeg vet at mange ungdommer synes det er vanskelig å finne informasjon om å drive kystfiske, både når det gjelder utdanning og hva som skal til for å kunne kjøpe seg sjark, så jeg har startet opp et prosjekt via Facebook der jeg vil jobbe for rekruttering av ungdom til kystflåten. Er du interessert i å vite mer, sjekk Fiskerlykke!

Hvordan trives du med å jobbe i tilknytning til sjømatnæringen?

Jeg elsker det! Kunne ikke hatt en bedre jobb. Jeg brenner virkelig for yrket mitt og fiskerinæringen generelt, på en slik måte jeg aldri har gjort før i min 14 år lange arbeidskarriere. Å nå skal jeg jo satse på egen sjark, noe som tar litt tid. Men jeg skal nok komme i mål!